Gå till innehåll

Rekordår för Uddevalla Hamnterminal

Resultat

Under 2022 ökade våra godsvolymer från 1 miljon till strax över 1,4 miljoner hanterade ton. Samtidigt har vi gjort vårt bästa resultat i modern tid, med ett plusresultat på 24 miljoner.

Nästan alla godsslag vi hanterar i hamnen har ökat under året och det finns flera anledningar till det. Kronans värde har sjunkit, vilket gör det fördelaktigt att köpa svenska varor. Vi har också attraherat två nya stora affärer, export av skogsprodukter med Wagenborgs linjetrafik till USA och import av pellets till vårt nybyggda lagertält i Västra hamnen. Dessutom har investeringen i nya kranar och reachstackers förbättrat vår kapacitet och underlättat hanteringen av det allt tyngre och större godset. Det enda undantaget från den uppåtgående trenden är spannmål som i stället har minskat, eftersom det har behövts nationellt.

Antalet fartyg som ankommit till Uddevalla hamn under året har också varit fler. Nästan ett om dagen, totalt 356 blev det för 2022. En betydande skillnad jämfört med 273 fartyg året innan.

- Vår största utmaning under året har varit att hinna med att hantera allt gods. För att möta efterfrågan har vi genomfört ett flertal rekryteringar under året, och trots pensionsavgångar har vi ökat från 82 till 94 årsanställda. Vår personal har visat prov på stor flexibilitet och styrka under året och jag är otroligt tacksam över alla fantastiska medarbetare! Säger VD Ulf Stenberg.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-04
Publicerad:
2023-03-31