Gå till innehåll

Vi är med och skapar trygga vägar genom salthantering

Lossning av salt i Uddevalla hamn

Ett av godsslagen vi hanterar i Uddevalla hamn är vägsalt. På så vis är vi en del i kedjan som skapar trygga vägar i regionen. Som på bilden ovan, där vi lossade salt från fartyget Sea Steamer under förra veckan. Just nu är det vintersalt som är aktuellt, men vi hanterar salt i hamnen året runt.

För även på våren och sommaren används salt på vägar. Så kallat sommarsalt är baserat på Magnesiumklorid. Det används med fördel på våren, och förhindrar att vägen dammar, tappar form och att potthål bildas.

Vintersalt används istället preventivt för att förhindra olyckor, då det minskar risken för halka. Vintersalt består av Natriumklorid och smälter is ner till -15 grader. Det fungerar därmed väldigt bra i Västra Götaland, där det sällan blir kallare än så vintertid.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-04
Publicerad:
2024-01-19