Gå till innehåll

Vi tar nästa steg i Uddevalla hamns hållbara omställning

Vi byter till diodrivmedel

Nu har startskottet gått för nästa steg i vår omställning till en hållbart driven maskinpark. Redan idag använder vi 100% grön el till våra eldrivna kranar, truckar och bilar. Nu är det dags för nästa steg, där vi kommer att skifta från fossil diesel i våra dieseldrivna fordon och maskiner, till biodrivmedlet HVO100.

Först ut var kran 44, vår nyaste mobila vikarmskran, som i förra veckan premiärtankades med HVO100. Tankningen skedde smidigt, samtidigt som kranen var i drift och lossade pappersmassa från fartyget Lisa Lehmann.

Att använda HVO100 (Neste My Förnybar Diesel) innebär ett minskat koldioxidutsläpp på upp till 90% jämfört med fossil diesel. HVO100 är en biobaserad dieselkopia av fossil diesel. Produkten framställs av förnybara råvaror i form av olika animaliska och vegetabiliska fetter, vanligtvis avfall och olika bi- och restprodukter från till exempel matproduktion och etanolproduktion.

Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) innehåller ingen palmolja och är garanterat hållbar enligt lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-04
Publicerad:
2024-01-26