Gå till innehåll

Lossning av lok från fartyg direkt till järnväg

lossning av lok direkt från fartyg till järnväg

Förra veckan tog vi, tillsammans med vår samarbetspartner Havator, emot och lossade två splitternya järnvägslok från fartyget Eems Transporter. Loken är beställda av den norska järnvägsoperatören Grenland och ankom direkt till oss från fabriken i Spanien.

I Uddevalla hamn har vi den unika möjligheten att kunna lossa loken från fartyg och direkt till vårt järnvägsspår, som går hela vägen längs kajen på Skeppsholmspiren. Det betyder att de sen för egen maskin kan ta sig härifrån via järnväg ända fram till sin slutdestination. Loken avgick mot Norge i söndags, där de inom kort kommer att tas i bruk inom godstrafiken.

Loken väger ungefär 123 ton styck och lyftes iland i ett så kallat tandemlyft, där två kranar lyfter i varsin ände av loket. Det innebär en stabil och säker lossningsoperation

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-05
Publicerad:
2024-06-05